0
  • Kurven er tom!

0

Fem kroner posthus


Fem kroner posthus

Artikel - 06.05.2023

Se frimærke

Fem kroner posthus er et af de mest ikoniske frimærker i Danmark. Selvom det ikke er særlig sjældent, har det altid haft en særlig plads i hjertet hos både samlere og postentusiaster. Det er dobbelt så stort som nogen anden frimærke, der tidligere er blevet udgivet i Danmark, og viser Centralpostbygningen i København i stedet for et kongeportræt eller våben.


Mærket blev først udgivet i 1905 og havde en pålydende værdi på fem kroner, hvilket var en meget høj værdi i forhold til den almindelige portotakst på 10 øre for et brev på det tidspunkt. Derfor blev mærket hovedsageligt brugt til adressekort til pakker med høje værdier, såsom penge- og værdipapirforsendelser mellem pengeinstitutter.
Mærket har også en særlig historisk betydning, da det blev udgivet i en periode, hvor postvæsenet gennemgik store forandringer. Postvæsenet var på vej væk fra den traditionelle måde at levere post på og i stedet fokuseret mere på hurtig og effektiv distribution af post.


På mærket fra 1912 blev vandmærke III (krone) anvendt, og ved genoptrykningen i 1915 blev vandmærke IV (kors) brugt. Selvom der ikke er bevaret mange intakte forsendelser med mærket på, er det stadig et meget populært og eftertragtet frimærke blandt samlere og postentusiaster i dag.


Alt i alt er Fem kroner posthus et bemærkelsesværdigt frimærke, der fortæller en spændende historie om postvæsenets udvikling i Danmark og stadig er en vigtig del af landets kulturelle arv.


    Du kan se frimærker her: Se frimærke